Gunnar Heinrich gjorde succé på vår jubileumsfest.

Här kommer hela hans text om Loco och Tango.

Trevlig läsning!!


"EL LOCO Y TANGO"  eller  "AVGUDADYRKAN?"

En galen episod i universum av G. Heinrich att framföras vid TBA´s 15 års jubileum.
Personer: En gammal uteliggare, El Loco, en gång tangodansare och
en kvinna, Tango, föreställande Tangons själ, helt människa och helt gudinna.
I rollerna: Tango - Kristina Risborg, Luffaren - Gunnar Heinrich,  Musik – Pia Degreus.


Piano spelar hela tiden anpassad tangomusik i bakgrunden.

Piazzollas Balade para un loco  spelas. Luffaren (L) kommer in med Tango (T) på en kärra.

T: Jag fryser, Loco!
L pekar mot himlen och båda tittar dit med förundran. En komet!
L: Nu får du önska dig något Tango. Blunda!
L håller för ögonen på T.
T: Jag önskar vi vore på en varm o mysig milonga.

L tar bort händerna från T´s ögon och de upptäcker lokalen och gästerna.
T: Så varm och trevlig stämning. Så fin lokal.
L:  Mmm, det luktar god mat!
T: Loco! Tänker du bara på mat!?
T kliver ur kärran.
L:  Jag tänker på att det var i den här stan lärde jag mig dansa tango. När mina lärare Ulla och Roger dansade Oblivion var det det vackraste jag sett. Tiden stod still. Chronos blev Chairos. Ja du - här har jag dansat i många år. Några kamrater har t.o.m hunnit dö.  Sven-Erik åkte varje vecka från Dalarna för att dansa med oss och hade alltid med sig en ring Gustavskorv när det var Tango y vino. Han var som en Gustavskorv: Stor, rund och jättegod.

Och Walter Engler. Han och hans hustru Malena lärde oss att dansa milonguerostil. De hade dansat till många av de berömda orkestrarna i Buenos Aires. Walter visste allt om orkestrarna och tangomusiken. Vi ordnade en seminarieserie med honom i musikgruppen och hans  syn på hurman  får en hel danskväll att kännas bra sätter fortfarande sin prägel på milongorna i Västerås.

L: Du Tango!
T: Ja.
L: Jag älskar dig. Jag älskar dig fortfarande efter alla dessa år.

T: Mm


L: I många år var jag så kär i dig, ja upp över öronen förälskad. Jag åkte på Vasagatan med bilen (det var tillåtet på den tiden) med nedvevade rutor och spelade tangomusik på högsta volym så människorna skulle bli lika hänryckta av Dig som jag var.
T: Ja människorna blir så lätt förälskade i mig. Både män och kvinnor.
L: Verkligen! Jag har så många fina minnen med Dig. Kommer du ihåg Buenos Aires på Corrientes tres quatro ocho?
A media luz.......
T: Jaaa....
Pianot spelar ”A media luz”.
Luffaren o Tango tar några tangosteg.  L bjuder T sin arm och för henne till bänken.

De sätter sig.
L: Du tango!
T: Mm
L: VEM ÄR DU EGENTLIGEN?
T: Vem säger människorna att jag är?
L: De säger att du är den vackraste av dem alla. Mycket, mycket sensuell.                            Och så säger dom att du är ett VÄRLDSKULTURARV!
T: Ohhh!  Och vem tror DU att jag är?
L: Du är Guds gåva till mänskligheten. Människodottern -  Den evigt unga. Om vi följer Din väg och dina lagar så kommer allt att gå som en dans.

L faller på knä framför T och tar hennes händer.
L:  Lär oss dina steg och gör oss villiga att följa dem!
T: DU HAR FÖRSTÅTT!

L sätter sig igen bredvid T.
L: Du kom till jorden för över 100 år sen i Rio de la Plata området. I de fattiga kvarteren i Buenos Aires och Montevideo växte du upp och skänkte glädje överallt. Men i de rikas salonger släppte man inte in dig. Du var kanske för utmanande.. jag vet inte. ”När skönheten kom till byn då var klokheten där…..”                                                                                                            Så du åkte till Paris och där blev du mottagen med öppna armar i alla samhällsklasser. När hon första gånge såg dig dansa på Mont Martre utbrast grevinnan, la Comptesse Madame de Bonville:  ”Måste man görrra detta i upprrrätt ställningggg?”
L byter för en kort stund från berättare till att spela teater i teatern: Han gör först två              can-can-sparkar mot publiken (feminint) och sen en macho tangopose (maskulint):
L:  Je suis el(le)….., Je suis el(le)…….Je sui EL TANGO!
T går fram till L på ett kvinnligt sätt i högklackat med snabba små bestämda steg.
T: Ha, ha, ha, ha….No, no, no……..LE ROI , SE MOI!
T duttar därvid L på näsan och ser mycket nöjd ut med sig själv.                                                
L fryser machoposen och minen byter från fånigt macho till förvånad och han ser längtande efter T när hon går från L fram till bänken /  ”till Buenos Aires”  och det syns att hon har stort självförtroende.         
På Pianot spelas Piazzollas Volver.                                                                   
L:  (som återtagit berättarrollen) Och det som var comme il faut i Paris blev strax högsta mode  i Beunos Aires……  VOLVER!.........    Att återvända….Att återvända till sitt ursprung. Att återvända till sin första kärlek (står i texten till Volver)……. Mi Buenos Aires Querido!                                        Nu  kunde  du åka hem igen och alla dörrar stod öppna för dig. Tango växte och frodades!                                                                                                        
T sätter händera på höfterna och ser med förnärmad och anklagande min på L, men blir genast lugn igen när han fortsätter:
L: Ja alltså tango-orkestrarna växte som svampar ur marken och nådde nya musikaliska höjder. De tog intryck av dansarna och dansarna utvecklade dansen p.g.a. musiken -  Kort o gott Mina Damer och Herrar: TANGONS GULDÅLDER HADE KOMMIT!...............
Men det skulle komma andra tider, sämre tider. Onda tider MILITÄRDIKTATUR. Diktaturens kresatur ville döda Dig!    (L utbrister i ett förtvivlat tjut.) Men de lyckades inte. Du uppstod! Du uppstod från dödens rike och dina budbärare spred det glada budskapet om dig över hela världen.
T: Och nu?
L: Nu kan vi åka nästan vart vi vill på vår planet och kommunicera med andra på ditt språk och dansa med den vi trodde var en främling. (L håller tangofattning i luften) Hon och jag kan mötas och ge oss själva som gåva till varandra…… Och när DU Tango är med,  förenas vi till ett och tillsammans kan vi vila i din ljuva famn.
L lägger huvet i knät på Tango, som smeker honom på huvet.
Efter en stund slutar T klappa L och upptäcker att han somnat. Hon petar på honom försiktigt men han bara gosar till. Då för hon  handen framför  sin mun, ser lite bestämd ut och HARKLAR SIG LJUDLIGT.
L sätter sig upp.
L: Oh.. .var va jag. Ljuva dröm! (Han upptäcker Tango) Ah.. Jo… du Tango!
T : Mm
L: Kan du skjutsa hem mig?
T: Kan jag väl.
L sätter sig på kärran och T skjutsar.

L: Jag bor på några kvarter bort i gathörnet där de tre gatorna möts. Dom kallar gathörnet Tres Esquinas…. Och vet du va'!  När jag ligger där på min slitna madrass och känner mig ensam mitt i människovimlet fantiserar jag att den stora gatan är  MODERN, och den som korsar kallar jag MÄNNISKDOTTERN.  Och gågatan som går tvärsigenom allt, full av människosjälar, kallar jag för DEN HELIGA TANGOANDEN!

T kärleksfullt: Tokiga gamla gubbe!
T skickar en varm slängkyss till L, som dröjande och beundrande besvarar den.

De fortsätter ut o lämnar lokalen medan slutet av Piazzollas Balade para un loco spelas.    Under applåder kommer L o T in och gör ett tangoavslut till sista takterna från pianot.                        T lägger höger ben på L’s vänstra böjda knä och tar fram en röd ros ur hans kavaj.
De upplöser tangoposen och inbjuder Pia  att komma fram. Pia ställer sig mellan Kristina o Gunnar och alla tre håller varann i hand när de bockar. Kristina o Gunnar tar ett steg åt sidan och lämnar med en gest över applåderna och ROSEN till Pia/Musiken/Tangon/TBA. Pia lägger ROSEN på pianot (Precis som Puglieses orkester gjorde, när de spelade utan ledare då han satt i fängelse för sina åsikter).