Om tango

Du som börjar dansa tango kommer att utvecklas hela livet. I början är tekniken central, när du behärskar den återstår det musikaliska och konstnärliga uttrycket. På grund av det personliga uttrycket så är mötet mellan de två som utövar tangon speciell.

Kommunikationen i paret är central, och även om den bygger på en förare och följare så kan du ta olika initiativ till konstnärliga och musikaliska uttryck. Samspelet är viktigt i paret men också med övriga dansare på dansgolvet. En krock och stämningen förstörs.

Dansen är helt improviserad och dansas socialt på en danstillställning som kallas Milonga. Där spelar en särskild DJ spellistor med tangomusik framför allt från tangons guldålder 1920–30 talet. På milongan gäller särskilda kulturella koder som bland annat innebär att du dansar fyra danser med den du bjudit upp. Du samtalar inte under dansen, men mellan låtarna kan du gärna stå kvar och tala en stund innan ni dansar vidare. Den argentinska tangon är lika över hela världen och kan du dansa tango, kan du dansa var som helst i världen där det erbjuds argentinsk tango.

Tangohistoria

De danser som kom att bli tango har sitt ursprung i området kring floden Rio de la Plata. De utvecklades i Buenos Aires och Montevideos fattiga kvarter på 1800-talet. Och från 1920-talet fick de sin spridning över världen. Denna tango brukar benämnas både som den rioplatensiska tangon och argentinsk tango. Från den har också flera andra typer av tango utvecklas exempelvis den finska.

Sedan 2009 är den argentinska tangon med på Unescos världsarvslista.

 

Musiken

Tangomusiken ska väcka många känslor, hjärtesorg är ett vanligt tema för musiken. Den kan vara endast instrumental eller framföras med sång.

Ett instrument som är centralt i den argentinska tangon är bandoneon som är en typ av dragspel. Ofta finns ett flertal i en orkester. Men musiken kan också framföras med endast en gitarr, men på danstillställningar spelas inspelad musik med de många orkestrar som fanns under 20-30 talet i Buenos Aires. Några kända orkesterledare och kompositörer är Canaro, Di Sarli och D’Arienzo. Tangons karaktäristiska rytm bygger på habanera som många känner igen från Operan Carmen. Tangon går i moll, men på en milonga dansar man även tangovals och milonga som går i dur.

Vissa beskriver den argentinska tangon som:

Vertical expression of horisontal desire

Bli del av tangokulturen

Ta steget och bli medlem i tango Buenos Aros och bli del av den gemensamma tangokulturen.